Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(289)
Forma i typ
Książki
(260)
Poradniki i przewodniki
(202)
Publikacje popularnonaukowe
(59)
Audiobooki
(28)
Publikacje dla niewidomych
(27)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(14)
Proza
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Poezja
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(291)
wypożyczone
(42)
nieokreślona
(22)
tylko na miejscu
(16)
Placówka
Wypożyczalnia
(195)
Czytelnia
(15)
Dział Informacyjno-Regionalny
(1)
Filia nr 1
(21)
Filia nr 2
(11)
Filia nr 3
(14)
Filia nr 4
(49)
Filia nr 5
(3)
Filia nr 6 centrum multimedialne
(28)
Filia nr 7
(8)
Oddział dla dzieci
(24)
Czytelnia oddziału dla dzieci
(1)
Autor
Dukan Pierre (1941- )
(6)
Furczyk Bożena (1970- )
(5)
Żmuda Olga (1991- )
(5)
Derengowska Joanna (1986- )
(4)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(4)
Dębski Henryk (1936-1992)
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Lewandowska Agata
(3)
Loftus David
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Teperek Agata (1988- )
(3)
Wolański Robert (fotografia)
(3)
Babicz Katarzyna
(2)
Bareła Malwina
(2)
Bator Julita
(2)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Bressanini Dario (1963- )
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Graboń Ika
(2)
Holley Kyndra D
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Jesiołowska Izabela
(2)
Jesiołowska Izabela. Kuchnia polska na wszystkie okazje
(2)
Józefowicz-Pacuła Joanna
(2)
Kalugina-Bulka Solvita
(2)
Królik Rajmund (1980- )
(2)
Kudzia Magdalena
(2)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Mautino Beatrice
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Różańska Małgorzata (dietetyk)
(2)
Sala Józef
(2)
Siudyka Magdalena (1985- )
(2)
Sobolewska Agnieszka
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Targosz Grzegorz
(2)
Tatoń Jan (1930- )
(2)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Verbenec Olga
(2)
Walewicz-Bekka Catherinne
(2)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(2)
Wnęk Barbara
(2)
Zaremba Marek
(2)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(2)
Acey Mark
(1)
Adamek Izabela
(1)
Albright Barbara
(1)
Allen Lloyd
(1)
Alpert Brooke
(1)
Ambroziak Zygmunt
(1)
Art Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Augustyniak-Madejska Dorota
(1)
Awdziejczyk Ewa
(1)
Bajerek Ewa
(1)
Baranowicz Tadeusz
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbaro Robby
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Barszcz Barbara
(1)
Barszcz Marta
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Bauer Zbigniew (1952-2014)
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bereza Jan Mirosław (1955-2011). Posty i tosty
(1)
Bernades-Rusin Mira
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bez David
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Biały Beata
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Black Maggie (1921- )
(1)
Blackthorn Amy (1981- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bohlmann Friedrich
(1)
Bosak Alina
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brignauld Pierre
(1)
Brodziak Andrzej
(1)
Brownell-Grogan Barbara C
(1)
Brylińska Marta
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Bräckle Isolde
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(88)
2010 - 2019
(123)
2000 - 2009
(44)
1990 - 1999
(18)
1980 - 1989
(14)
Okres powstania dzieła
2001-
(245)
1901-2000
(42)
1989-2000
(7)
1801-1900
(2)
Kraj wydania
Polska
(286)
Ukraina
(2)
Węgry
(1)
Język
polski
(285)
ukraiński
(2)
angielski
(1)
słowacki
(1)
Odbiorca
Niewidomi
(27)
Dzieci
(13)
6-8 lat
(11)
9-13 lat
(8)
0-5 lat
(4)
Młodzież
(4)
14-17 lat
(2)
Rodzice
(2)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(14)
Literatura angielska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura holenderska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(49)
Odżywianie
(42)
Kucharstwo
(33)
Leczenie dietą
(31)
Potrawy dietetyczne
(22)
Gastronomia
(16)
Dieta odchudzająca
(14)
Dietetyka
(14)
Desery
(13)
Ciasta
(12)
Dieta cukrzycowa
(11)
Dieta niskowęglowodanowa
(11)
Dieta bezglutenowa
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Zdrowy styl życia
(8)
Cukrzyca
(7)
Dieta oczyszczająca
(7)
Rośliny lekarskie
(7)
Żywność
(7)
Dieta Dukana
(6)
Kuchnia polska
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Dieta antyrakowa
(5)
Dzieci
(5)
Gotowanie
(5)
Grzyby
(5)
Kucharze
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Potrawy
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Rak (choroba)
(5)
Warzywa
(5)
Żywność ekologiczna
(5)
Dieta bezmleczna
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Kulinaria
(4)
Potrawy z drobiu
(4)
Przyprawy
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Chleb
(3)
Choroba Hashimoto
(3)
Dekoracja potraw
(3)
Dziczyzna
(3)
Herbata
(3)
Higiena
(3)
Hormony
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Kobieta
(3)
Kuchnia klasztorna
(3)
Kultura stołu
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Obiad
(3)
Otyłość
(3)
Pieczywo
(3)
Post
(3)
Potrawy wigilijne
(3)
Potrawy z dziczyzny
(3)
Słodycze
(3)
Toksyny i antytoksyny
(3)
Weganizm
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Alergia
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dieta niskocholesterolowa
(2)
Drób
(2)
Gluten
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Insulinooporność
(2)
Kalugina-Bulka, Solvita
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Koktajle
(2)
Kuchnia chińska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Menopauza
(2)
Metabolizm
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Normy żywienia
(2)
Nowotwór
(2)
Odchudzanie
(2)
Odporność
(2)
Owoce
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Rośliny uprawne
(2)
Skóra (anatomia)
(2)
Soki
(2)
Styl życia
(2)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1989-2000
(6)
1901-2000
(4)
1945-1989
(4)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Japonia
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Wielka Brytania
(2)
Amazonka (rzeka)
(1)
Chiny
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gmina Korczyna (woj. podkarpackie, pow. krośnieński)
(1)
Grecja
(1)
Haczów (woj. podkarpackie, pow. brzozowski, gm. Haczów)
(1)
Hiszpania
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Miejsce Piastowe (woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Miejsce Piastowe ; okolice)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Powiat bieszczadzki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat brzozowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat jasielski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat krośnieński (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat leski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat sanocki (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat strzyżowski (woj. podkarpackie)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Tyniec (Kraków ; część miasta)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenezuela
(1)
Węgry
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(120)
Poradnik
(107)
Książka kucharska
(92)
Publikacja bogato ilustrowana
(39)
Biografia
(11)
Opracowanie
(11)
Podręcznik
(10)
Publikacje dla dzieci
(8)
Opowiadania i nowele
(5)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(4)
Wywiad dziennikarski
(3)
Literatura w języku angielskim
(2)
Literatura w języku ukraińskim
(2)
Publicystyka
(2)
Wiersze
(2)
Artykuł z czasopisma kulturalnego
(1)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Komiks
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Literatura w języku niemieckim
(1)
Literatura w języku rumuńskim
(1)
Literatura w języku tureckim
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(7385)
Kultura i sztuka
(2938)
Medycyna i zdrowie
(2126)
Geografia i nauki o Ziemi
(1819)
Literaturoznawstwo
(1686)
Kulinaria
(289)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1685)
Podróże i turystyka
(1635)
Edukacja i pedagogika
(1427)
Socjologia i społeczeństwo
(1417)
Religia i duchowość
(1407)
Psychologia
(1307)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1104)
Językoznawstwo
(1054)
Biologia
(999)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(961)
Hobby i czas wolny
(877)
Filozofia i etyka
(856)
Fizyka i astronomia
(809)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(662)
Zarządzanie i marketing
(630)
Inżynieria i technika
(529)
Kultura fizyczna i sport
(526)
Architektura i budownictwo
(525)
Etnologia i antropologia kulturowa
(511)
Rozwój osobisty
(350)
Informatyka i technologie informacyjne
(292)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(285)
Chemia
(264)
Rolnictwo i leśnictwo
(257)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(254)
Media i komunikacja społeczna
(252)
Matematyka
(246)
Ochrona środowiska
(233)
Nauka i badania
(203)
Archeologia
(201)
Styl życia, moda i uroda
(177)
Praca, kariera, pieniądze
(134)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(109)
Transport i logistyka
(96)
Dom i ogród
(78)
289 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pełne humoru wademekum małego (i nie tylko małego) łasucha! Dla łakomczuchów od lat 5. To bajkowa książka kucharska dla najmłodszych -18 smakowitych bajek i 18 równie smakowitych przepisów na dania szybkie, łatwe i przyjemne - łakome przekąski i kuszące desery: od kopytek Konika Garbuska po pierniczki Baby Jagi i pieczone jabłko Królewny Śnieżki. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznaj magiczne zastosowania roślin i tradycyjnych składników, które znajdziesz nie tylko w dzikim ogrodzie, ale i w swojej kuchni. Receptury na ziołowe herbaty, magiczne eliksiry i ogniste trunki. Czas na szczyptę botanicznej magii, która odmieni rzeczywistość, odpowie na nurtujące cię pytania, zapewni ci zdrowie i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jak skorzystać z roślin w najlepszy sposób – pijąc je z ulubionego kieliszka. Dzięki tej książce dowiesz się: co łączy historię niewolnictwa i mojito, jakie właściwości ma jałowiec, roślina będąca składnikiem kadzideł i dżinu, jakie drinki pił Ernest Hemingway w blasku księżyca, które rośliny mogą służyć jako talizmany ochronne, dlaczego herbata może spełnić nasze ukryte pragnienia, co zrobić, by ziołowe piwa, pitne miody i cydry miały wspaniały smak i niezwykłe właściwości. W książce znajdziesz mnóstwo botanicznych ciekawostek i przepisów na wyśmienite trunki, koktajle bezalkoholowe oraz zaklęcia na dobre samopoczucie. To źródło wiedzy o niezwykłych właściwościach roślin, których do tej pory nie znałeś. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta planetarna / Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Urszula Minorczyk. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2024. - 223, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce: aby jeść zdrowiej, czuć się lepiej i żyć w piękniejszym świecie.
Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to: jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ograniczamy globalny łańcuch dostaw i ślad węglowy ograniczenie spożycia mięsa dbanie o dobrostan zwierząt jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych planowanie zakupów tak, by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia Oprócz solidnej dawki wiedzy znajdziesz tu wiele prostych przepisów na pyszne dania z warzyw i owoców, a także rady, jak zdrowo komponować posiłki. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie. Planety B nie ma. Ale jest dieta planetarna, czyli odżywianie przyjazne planecie. Jeść mniej, ale treściwiej, z myślą nie tylko o sobie, lecz także o przyszłości planety. Kasia i Ula piszą wprost, co i ile powinniśmy jeść, żeby ciało i umysł funkcjonowały sprawnie i długo. W książce pojawiają się konkretne przykłady, dane i wskazówki. Dzięki temu wiem, jakie produkty i w jakiej ilości powinny tworzyć moje i Twoje dzienne menu. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa dla diabetyków / Stella Bowling ; [tłumaczenie: Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Wydanie piąte. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - IX, [1], 222 strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietetyk radzi.
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów. Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu i soli, unika cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. W poradniku znajdziesz wiele przepisów, które ułatwią ci przygotowanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Mogą z nich korzystać również osoby zdrowe, które chcą cieszyć się ładną sylwetką. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddajcie się buntowniczej mocy tekstów zebranych w tej książce - każdy z nich będziecie smakować niczym mistrzowskie danie, które zachwyca geniuszem prostoty i wyrafinowania. Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód - efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo - ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej - zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. „Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych” - pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta. [lubimyczytać.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2021.
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika "Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę" - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 centrum multimedialne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KP 793/794 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 793/794 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej: Jest to książka kucharska nieoficjalna i nieautoryzowana, nie została zautoryzowana, zatwierdzona, licencjonowana ani nie jest wspierana przez J.K. Rowling, jej wydawcę ani Warner Bros. Entertainment Inc.
Ta książka kucharska zawiera niemal 200 łatwych do wykonania przepisów na potrawy, które przeniosą cię do Dziurawego Kotła lub wprost do kuchni pani Weasley. Dzięki nim samodzielnie przygotujesz kociołkowe pieguski, musy-świstusy, blok karaluchowy, a nawet fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta. Na odważnych czekają skalne ciasteczka Hagrida. Po takiej uczcie pozostaje już tylko skosztować muffinów z eliksirem słodkiego snu według receptury Hermiony. WYCZARUJ MAGICZNE DANIA NA SWOIM TALERZU! Wystarczy szczypta tajemnicy i odrobina kreatywności, żeby wyczarować niezwykłe przystawki, desery, przekąski i napoje. Dzięki nim przekształcisz zwykłe posiłki w magiczne kulinarne arcydzieła, których nie powstydziłyby się nawet skrzaty w kuchni Hogwartu. MUGOLE TEŻ DADZĄ SOBIE RADĘ! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2017. - 206, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: 76 prostych i inspirujących przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 centrum multimedialne
Brak informacji o dostępności: sygn. Czytak (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. KP 793/794
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce znajdziesz plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny (w tym podwyższony cholesterol), alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność. Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania zwalczą stan zapalny i choroby. Zadbasz o zdrowe odżywianie i mikrobiom. Posiłki są tak skomponowane, że równie dobrze smakują po odgrzaniu. Będziesz gotować na kilka dni i unikniesz zbędnego stresu. Wprowadzające te smakowite dania do swojej kuchni – pyszne sałatki, dania główne i desery – ani się obejrzysz, gdy zauważysz u siebie wzrost energii. Przepisy uwzględniają też potrzeby alergików i osób z nadwrażliwością na gluten. Skuteczna dieta przeciwzapalna dla początkujących – jedz na zdrowie! [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wybór przepisów na popularne i mniej znane przystawki i przekąski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210 stron : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska - propagatorka naturalnego stylu życia -przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć? [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i grzbiecie: Edycja limitowana: 16 dodatkowych przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej