Żywność ekologiczna
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(9)
Forma i typ
Książki
(7)
Audiobooki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(4)
Czytelnia
(2)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 6 centrum multimedialne
(2)
Autor
Bressanini Dario (1963- )
(2)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(2)
Mautino Beatrice
(2)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Ciechanowicz-McLean Janina (1952- )
(1)
Duve Karen (1961- )
(1)
Hallmann Ewelina
(1)
Kuszyk Karolina
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Morycińska-Dzius Ewa
(1)
Olszewski Jan (1960- )
(1)
Rogowska Daria
(1)
Ríos Carlos (1991- )
(1)
Łuczka-Bakuła Władysława (1954- )
(1)
Żmuda Olga (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Niewidomi
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(3662)
II wojna światowa (1939-1945)
(2147)
Rodzina
(2113)
Przyjaźń
(2012)
Relacje międzyludzkie
(1896)
Żywność ekologiczna
(-)
Tajemnica
(1836)
Miłość
(1829)
Śledztwo i dochodzenie
(1278)
Zabójstwo
(1099)
Zwierzęta
(970)
Dzieci
(960)
Pisarze polscy
(839)
Magia
(794)
Nastolatki
(775)
Trudne sytuacje życiowe
(743)
Życie codzienne
(736)
Małżeństwo
(735)
Relacja romantyczna
(734)
Żydzi
(730)
Policjanci
(719)
Sekrety rodzinne
(704)
Rodzeństwo
(703)
Uczucia
(689)
Przedsiębiorstwo
(687)
Dziewczęta
(642)
Osoby zaginione
(585)
Zarządzanie
(584)
Przestępczość zorganizowana
(551)
Kultura
(525)
Władcy
(518)
Polacy za granicą
(515)
Wybory życiowe
(503)
Dziennikarze
(499)
Wychowanie w rodzinie
(491)
Filozofia
(479)
Polityka
(464)
Boże Narodzenie
(461)
Matki i córki
(453)
Uprowadzenie
(442)
Uczniowie
(434)
Zemsta
(421)
Arystokracja
(417)
Muzyka rozrywkowa
(409)
Turystyka
(402)
Psy
(398)
Wojsko
(392)
Psychologia
(378)
Podróże
(376)
Seryjni zabójcy
(375)
Lekarze
(371)
Wsie
(364)
Historia
(363)
Język polski
(357)
Koty
(356)
Politycy
(353)
Ludzie a zwierzęta
(351)
Poszukiwania zaginionych
(347)
Matematyka
(342)
Prywatni detektywi
(339)
Dziadkowie i wnuki
(330)
Chłopcy
(329)
Samorealizacja
(321)
Odżywianie
(317)
Młodzież
(312)
Wojna
(311)
Kucharstwo
(310)
Śmierć
(309)
Spisek
(308)
Pisarze
(306)
Walka dobra ze złem
(306)
Marketing
(297)
Wakacje
(295)
Mężczyzna
(292)
Obyczaje i zwyczaje
(292)
Przyroda
(292)
Ruch oporu
(288)
Fizyka
(287)
Polityka międzynarodowa
(286)
Zakochanie
(279)
Bibliotekarstwo
(271)
Leczenie
(271)
Religia
(271)
Aktorzy polscy
(270)
Zjawiska paranormalne
(270)
Holokaust
(264)
Nauka
(263)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(262)
Krainy i światy fikcyjne
(261)
Ojcowie i córki
(260)
PRL
(260)
Socjologia
(257)
Zabójstwo seryjne
(257)
Dubbing
(256)
Prawo
(255)
Język polski (przedmiot szkolny)
(254)
Samotność
(252)
Poeci polscy
(250)
Szlachta
(248)
Marzenia
(246)
Sztuka
(245)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Kryminał
(1)
Książka kucharska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Medycyna i zdrowie
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2021.
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika "Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę" - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 centrum multimedialne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Dzikie białko / Joanna Chmielewska. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "LARIX", 2021. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Kobra Media, 2010.
Kontynuacja powieści "Lesio".
"Dzikie białko" to, napisana kilkanaście lat później, kontynuacja losów pracowników biura architektonicznego, których czytelnicy poznali w powieści "Lesio". Ten niezwykły zespół zaangażuje się w zdobywanie zdrowej żywności. Jego pomysłowość, granicząca niekiedy z głupotą, zaskoczy, zadziwi i doprowadzi do łez. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 centrum multimedialne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/68 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że żyjesz w żywieniowym Matriksie? Przemysł spożywczy manipuluje twoją świadomością, a wielkie koncerny wydają miliony na kampanie reklamowe produktów wysokoprzetworzonych. Jogurty light z dodatkiem wapnia, płatki z siedmiu zbóż czy batony proteinowe mogą wydawać się zdrowe, ale tak naprawdę zawierają składniki, które wyniszczają twój organizm. Skutki uboczne? Chroniczny stan zapalny, insulinooporność, nadciśnienie, alergie, cukrzyca typu 2, nowotwory… Czy chcesz umrzeć przez to, co jesz? Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki. Jego sekret tkwi w prawdziwym jedzeniu. Prostym, sycącym i pełnym naturalnych składników odżywczych. Carlos Ríos, twórca ruchu #realfooding, pokaże ci, jak odróżnić je od wysokoprzetworzonej trucizny. Powie, gdzie szukać informacji o produktach i jak odnaleźć się w sieci kłamstw szerzonych przez żądne zysku koncerny spożywcze, którym nie zależy na twoim zdrowiu. Ta książka przekona cię, że zdrowe odżywianie jest prostsze, niż myślisz. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekocentryczka w kuchni : sezonowo, roślinnie, less waste / Daria Rogowska. - Poznań : Publicat, copyright 2021. - 204, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka dla każdego, kto chce być bardziej eko w kuchni i gotować w sposób przyjazny dla planety, ale nie wie, jak się za to zabrać. Ponad 80 pysznych przepisów bazujących na sezonowych warzywach i owocach zachęci do odkrywania prostej kuchni wegańskiej. Dodatkowe porady z obszaru „less waste” pozwolą na wprowadzenie mniejszych i większych zmian na co dzień. „Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się smakiem roślin, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, jest mi bliska od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej